top of page
Search
  • Writer's pictureKT

K nagu kalasilm


Mõtlen K ja ütlen Pentax, mõtlen Pentax ja ütlen K. Nii et K ehk Pentaxi kaamerad - K-3 ja K-1. Tegin lõpuks selle katse, et kuidas Samyang 8mm F3,5 UMC CS käitub K-1 ehk täiskaadri ees ning võrdluseks pilt ka K-3 ehk poolkaadriga. Õigemini vastupidi, sest 8mm peaks olema poolkaadri kalasilm.


See konkreetne Samyang - 8mm F3,5 UMC CS - on tõesti poolkaadri ette disainitud objektiiv, seda CS ehk Cropped Sensor märgibki. Täiskaadrile oleks selle kalasilmobjektiivi vaste 12mm F2,8 ED AS NCS. (Kas NCS märgib lühendina Non-Cropped Sensor?)

Nojah, eri objektiivitootjatel on pool- ja täiskaadril vahe tegemiseks eri tähistused:

- Pentaxil DA ja FA (kaasajal D-FA)

- Sigmal DC ja DG

- Tamronil Di II ja Di

- Samyangil/Rokinonil CS ja NCS

- Nikonil DX ja FX

- Canonil EF-S ja EF

- Sonyl ei teagi ... Alpha-bajoneti objektiive tähistatakse SAL ja E-bajonetiga SEL

Näidispildid. Kõigepealt Pentax K-3 ees (säri 1/125s, ava F11, ISO1100), DNG-formaadis (Digital Negative ehk Adobe universaalne RAW-formaat) pildistatud.

Kohe esimese pildi all on teine ehk sama 8mm Samyang Pentax K-1 ees (säri 1/125s, ava F11, ISO400), JPG-formaadis.



Ehk huvitav vaade objektiivi seest :-) Tegelikult on vaatenurk sama, kui 2:3 formaati säilitades pildilt üleliigne osa ära lõigata.

Et K-1-ga sellist pilti teha, siis tuleb menüüst valida Crop rea alt FF (vaikimisi valik on Auto ning veel on valikus APS.C ja 1:1). Mõtlesin, et proovin, mida kaamera teeb valides Auto, kas kuvab pildi kohe lõigatud formaadis. Päris üllatav, et ei, isegi mitte pärast kaamera välja ja uuesti sisse lülitamist. Sama ka valides APS.C. Ilmselt on vajalik objektiiv korra kaamera eest ära võtta ja tagasi panna (enne muidugi menüüst valikut muutes).

Huvitav oli veel see, et pildiotsija teravustamiskuva oli manuaalobjektiivi puhul teistsugune - mustade joontega (autofookuse puhul on fookusesse püütud objekti puhul joonestik tumepunane).

Veel üks huvitav lugu poolkaadri objektiivist täiskaadri ees. Päris paljud Pentaxi enda poolkaadri objed on täiskaader-kaamera ees kasutatavad nii, et tulemust lõikama ei pea. Selle kohta on eraldi teema Pentaxi foorumis. Õige huvitav lugu on objektiiviga Pentax DA 60-250 F4. Nupukad nuhkisid välja, et selle objektiivi loomiseks registreeritud patent on hoopis täiskaadri jaoks ning teised nupukad võtsid objektiivi bajoneti poolt otsast koost lahti ning eemaldasid mingi osa, mis piiras vaatevälja poolkaadrile sobivaks, täiskaadrile ebasobivaks. Tulemuseks sai tippkvaliteediga täiskaaderobjektiiv :-)

67 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page